МЕТАКСА

Едно от най-приятните питиета, което човек с удоволствие отпива край камината през зимните вечери е известното гръцко бренди Метакса. За него още по-често се сещаме през празниците, защото е стилен подарък дори за приятелите, които не пият често алкохол. Брендито може да се намери в тризвезден, петзвезден и седемзвезден вариант, а в елегантни порцеланови бутилки  се продават специални отлежали селекции, които са чест за всяка колекция напитки.

Тази година Метаксата навърши 122 години. Тя е дестилирана за първи път през 1888 година от атинския търговец на коприна Спирос Метаксас. Нейната рецепта, обаче има дълги корени в историята, които могат да ни заведат из избите на древните гърци отпреди 5000 години.

За първи път гръцкото бренди се появява на международно изложение през 1895 година в германския град Бремен и веднага получава отличие.През 1900 година за първи път се изнася за Америка, а през 1915 година прчели Grand Prix на световното изложение в Сан Франциско, чийто медал и досега може да се види на етикета на напитката. През 1970-та година Метаксата вече се изнася в над 110 страни по света, а днес тя е част от Remy Cointrean Group, в която влизат 50-те най-утвердени марки спиртни напитки в света.Известното гръцко бренди се произвежда от сорта бяло едро грозде без семки тип Султанина, наречено е по името на провинция Султани в Иран, от където произхожда. Освен в Иран и Гърция се отглежда и в Турция, Австралия и Калифорния, САЩ. В Гърция се отглежда в северните части на полуостров Пелопонес и на остров Крит. Зрее в края на юли и през август. Гроздето се смесва с двойно дестилирано бяло вино мускат от Самос. Белият мускат е най-известното грозде, от което се произвеждат сладки вина и 98 процента от лозята на остров Самос са от този тип. Сместта се дестилира отново и отлежава в дъбови бъчви при специална биологична среда, за да се получи това, което познавачите ценят като Метакса.

Категории: Храни и напитки, Алкохол

Намерете в: ЛЕОПАРД ТРЕЙДИНГ


Да Не

Подобни продукти и услуги

Бяло вино – чаша

Цена: 4.50 лв.

Corona

Цена: 6.00 лв.

Шардоне Менада

Цена: 4.00 лв.

Мезек Шардоне 0.8г.

Цена: 7.90 лв.

Детско шампанско

Цена: 7.00 лв.

Ципуро

Абсент

Йегермайстер

1 2 3 4 » 

Новини

Близо 14 000 деца напуснали училище минала година

28.04.2015 13:16Източник: Dariknews.bg

13 800 деца са напуснали общообразователните школа през учебната 2013/2014 година. От тях 11 800 са напусналите ученици в основното образование, ...

Пиян водач преобърна ТИР с жито на Е-79 край Сандански

28.04.2015 12:02Източник: Dariknews.bg

ТИР, превозващ жито за Гърция, се преобърна на главен път Е-79 край Сандански. 53-годишният водач на автомобила с пазарджишка регистрация е ...