Абсент

Абсентът е напитка с високо съдържание на алкохол. Получава се от цветовете и листата на медицинското растение Аrthemisia absinthium (пелин). Абсентът често се асоциира с френските артисти и писатели от края на XIX и началото на XX век, като тогава най-известната марка е била Pernod Fils.

Абсентът е бил описван като опасен и водещ до пристрастяване и съответно е забранен в другите европейски страни и Съединените щати. Преоткриването му започва в 1990 г.Точният произход на абсента е неясен. Най-ранните доказателства за появата на абсент датират от 18 век. Според легендата, за първи път абсент е бил приготвен около 1792 година от френския доктор Пиер Ординар, живял в Швейцария. През 1797 г. Хенри-Луи Перно открива първия завод за абсент в Швейцария, а малко по-късно прави най-голямата фабрика във Франция. Популярността му нараства стремглаво от 1840 г., когато се дава на френските войници като защитно средство срещу треска. През 1860 г. добива такава популярност, че в повечето френски кафета и кабернета се обявява I'heure verte ("зелен час"). Напитката остава скъпа и се консумира главно от представителите на буржоазията и ексцентричните бохемски артисти. След 1880 г. цената му спада и до 1910 г. французите консумират 36 милиона литра за година.След един век абсентът се завръща. През 2004 г. парламентът в Швейцария отменя закона от 1907 г., който го забранява, малко по-късно и Амстердам признава за недействителен закона от 1907 г. Според ограничение, въведено от Европейския съюз, пелинът в напитката не трябва да надвишава 10мг/кг.

Абсентът се сипва в чаша, върху която се поставя специална лъжичка с процеп(решетъчна лъжичка). В лъжичката се поставя кубче захар, което се залива с тънка струя ледено-студена вода. Така неразтворимите във вода съставки се утаяват, което води до помътняване на питието - louche ефект. По-съвременен начин за приготвяне е свързан със запалване захар, предварително напоена с абсент, след което се добавя вода. Церемонията по поднасяне на абсента е била една от основните причини привличаща "пиячите" в пивниците, даже в голяма част от тях имало човек специално занимаващ се с тази церемония. Тези пивници събирали елита (популярни личностти известни със злоупотребата си с абсент са : Артюр Рембо, Пол Верлен, Ван Гог, Оскар Уайлд и други).

Категории: Храни и напитки, Алкохол

Намерете в: ЛЕОПАРД ТРЕЙДИНГ


Да Не

Подобни продукти и услуги

Бяло вино – чаша

Цена: 4.50 лв.

Шампанско

Цена: 45.00 лв.

Шардоне Менада

Цена: 4.00 лв.

Детско шампанско

Цена: 7.00 лв.

Пайпър Хаидсик

МЕТАКСА

Ципуро

Йегермайстер

1 2 3 4 » 

Новини

Близо 14 000 деца напуснали училище минала година

28.04.2015 13:16Източник: Dariknews.bg

13 800 деца са напуснали общообразователните школа през учебната 2013/2014 година. От тях 11 800 са напусналите ученици в основното образование, ...

Пиян водач преобърна ТИР с жито на Е-79 край Сандански

28.04.2015 12:02Източник: Dariknews.bg

ТИР, превозващ жито за Гърция, се преобърна на главен път Е-79 край Сандански. 53-годишният водач на автомобила с пазарджишка регистрация е ...